Peulvruchten
- Gebruik ongeveer 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon.
- Controleer gedroogde peulvruchten even op onzuiverheden.
- Gebruik een ruime pan met een goed sluitend deksel (geen snelkookpan).
- Was gedroogde peulvruchten in een pan of spoel ze af in een vergiet.
- Gebruik 2 liter koud water voor 500 gram gedroogde peulvruchten.
- Voor week- en kooktijden, zie onderstaande tabel.
- Zet gedroogde peulvruchten bijvoorbeeld ’s nachts, of ’s morgens vroeg in de week.
- Breng de peulvruchten aan de kook en laat de peulvruchten vervolgens zachtjes doorkoken.
- Tijdens het koken dienen de peulvruchten onder water te staan.
- Voeg tijdens het koken kokend water toe, indien nodig.
- Kook de geweekte peulvruchten gaar met het deksel op de pan.
- Een eetlepel olie aan het kookwater toevoegen, vermindert het schuimen (eiwit) tijdens het koken.
- Gekookte peulvruchten zijn gaar en geschikt voor consumptie, wanneer het vruchtvlees romig van textuur is.
- Voeg eventueel zout pas aan het einde van de kooktijd toe.
weektijd | kooktijd | |
spliterwten | niet weken | 1 – 2 uur |
bonen | 8 – 12 uur | 1½ – 2 uur |
erwten | 8 – 12 uur | 1½ – 2 uur |
linzen | 8 – 12 uur | 1 – 1½ uur |
rode linzen | niet weken | 20 – 30 min |