Peulvruchten

  1. Gebruik ongeveer 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon.
  2. Controleer gedroogde peulvruchten even op onzuiverheden.
  3. Gebruik een ruime pan met een goed sluitend deksel (geen snelkookpan).
  4. Was gedroogde peulvruchten in een pan of spoel ze af in een vergiet.
  5. Gebruik 2 liter koud water voor 500 gram gedroogde peulvruchten.
  6. Voor week- en kooktijden, zie onderstaande tabel.
  7. Zet gedroogde peulvruchten bijvoorbeeld ’s nachts, of ’s morgens vroeg in de week.
  8. Breng de peulvruchten aan de kook en laat de peulvruchten vervolgens zachtjes doorkoken.
  9. Tijdens het koken dienen de peulvruchten onder water te staan.
  10. Voeg tijdens het koken kokend water toe, indien nodig.
  11. Kook de geweekte peulvruchten gaar met het deksel op de pan.
  12. Een eetlepel olie aan het kookwater toevoegen, vermindert het schuimen (eiwit) tijdens het koken.
  13. Gekookte peulvruchten zijn gaar en geschikt voor consumptie, wanneer het vruchtvlees romig van textuur is.
  14. Voeg eventueel zout pas aan het einde van de kooktijd toe.

 

weektijd kooktijd
spliterwten niet weken 1 – 2 uur
bonen 8 – 12 uur 1½ – 2 uur
erwten 8 – 12 uur 1½ – 2 uur
linzen 8 – 12 uur 1 – 1½ uur
rode linzen niet weken 20 – 30 min