Gezond

Peulvruchten zijn plantaardig en rijk aan koolhydraten (zetmeel), eiwitten, vitamine B1 en B6 en mineralen zoals fosfor, magnesium, zink, kalium, calcium en ijzer (bouwstoffen). Bovendien zijn ze vetarm (voornamelijk onverzadigde vetten), eiwitrijk, natriumarm (zoutarm), glutenvrij en een bron van voedingsvezels.

Fosfor draagt bijvoorbeeld bij tot het behoud van sterke botten en tanden. IJzer helpt bij de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt de werking van het immuunsysteem. B-vitaminen zijn essentieel voor een gezond zenuwstelsel.

Peulvruchten hebben een hoog zetmeelgehalte (circa 60%) en vooral ook een hoog eiwitgehalte. Koolhydraten uit zetmeel zijn gezonde energieleveranciers voor het lichaam.

Het eiwit uit de peulvrucht is een hoogwaardig eiwit, waardoor een peulvrucht een goede vleesvervanger kan zijn in combinatie met granen en vitamine C. 100 gram gedroogde peulvruchten bevat gemiddeld 20 gram eiwit, evenveel als voorkomt in 100 gram vlees of vis.

Peulvruchten geven meer verzadiging na de maaltijd dan vlees, doordat er in een eiwitrijke maaltijd met peulvruchten een significant grotere hoeveelheid vezel aanwezig is, dan in een eiwitrijke maaltijd met vlees.

Vooral de zaadhuid van de peulvruchten bevat vezelstoffen, welke de stofwisseling van het lichaam gunstig beïnvloed.

Peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol, wat helpt om bloedvaten gezond te houden.

Peulvruchten bevatten langzame koolhydraten (glykemische index), waardoor ze zorgen voor een geleidelijke stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. 

Peulvruchten bevatten weinig calorieën (circa 300 Kcal per 100 gram gedroogde peulvruchten).

Peulvruchten passen prima in een gezond voedingspatroon, hebben een hoge voedingswaarde en kunnen een belangrijke rol spelen om overgewicht, ondervoeding, hoge bloeddruk, kanker, diabetes, botontkalking en hart- en vaatziekten te voorkomen.